GENEL

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ NAHT SANATI

70 yaşındaki Derviş Demirbaş, 1998 yılında Parkinson’un ilk belirtilerini yaşadı. Sağ elinde titreme ile başlayan hastalık bulguları zaman içerisinde giderek arttı. 1978 yılından bu yana en büyük tutkusu olan, ağacı kabartma şeklinde yontarak şekil verilen naht sanatını da Parkinson yüzünden gerçekleştiremez oldu. Bir süre sonra kaşık tutmakta bile zorlanarak yemek yiyemeyecek duruma gelen Derviş Bey, çok sevdiği bu tutkusuna da veda etmek zorunda kaldı. Hastalığına uzun yıllar çözüm arayan Demirbaş’ın yolu Medipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları (PARMER), Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh ile kesişti. Gerekli değerlendirmeler sonucu uygulanan beyin pili tedavisi ile eski sağlıklı günlerine yeniden kavuşan Derviş Bey, çok sevdiği naht sanatını gerçekleştirebilmenin mutluluğunu yaşamakla birlikte, unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı yaşatmak için tüm mücadelesini veriyor.

Anadolu'da Selçuklu döneminde gelişip, zamanla kendine özgü bir niteliğe bürünen, ağacı kabartma şeklinde yontarak şekil verilen naht sanatı Derviş Demirbaş’ın en büyük tutkusuydu.1978 yılından bu yana birçok eser yaptı. 1998 yılında Parkinson hastalığına yakalandı. Hastalık zamanla ilerledi ve yemek yemekte, su içmekte, yürümekte güçlük çekti, en basit günlük ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldi. Çok sevdiği hobisini de gerçekleştiremez oldu. Beyin pili tedavisi onun hayatında yeniden bir umut oldu. Op.Dr. Ali Zırh tarafından gerçekleştirilen operasyon sonrası şikayetleri önemli ölçüde azalan Derviş Bey, eski sağlıklı günlerine yeniden kavuştu. Çok sevdiği hobisine devam eden Demirbaş’ın şimdi en büyük istediği bu sanatın yaşatılması… 

Elazığ’da yaşayan 70 yaşındaki Derviş Demirbaş, hastalık sürecini şu sözlerle anlattı: ‘’1998 yılında sağ tarafımda titremeler ile başladı. Önceleri bunun sinirsel olduğunu düşündük, fakat sonrasından Parkinson olduğumu öğrendim. Bu hastalık hayatımdan birçok şey götürmüştü. Yemek yiyemiyor üzerime döküyordum, yürümekte güçlük çekiyordum. Bir televizyon programında Dr. Ali Zırh’ı gördüm ve İstanbul’a geldik. Ali Bey, beyin pili tedavisi için uygun olduğumu söyledi. Ameliyattan sonra şikayetlerim son buldu. Şu an her işimi kendim rahatlıkla yapabiliyorum.’’

 

‘Bir kişiye bile öğretmek için can atıyorum’

Ameliyattan sonra en büyük tutkusu olan naht sanatını rahatlıkla gerçekleştirebilen ve bu sanatı yaşatabilmek için büyük çaba gösteren Derviş Bey: ’’Bir kişiye bile öğretmek için can atıyorum. Naht unutulmamalı ve yaşatılmaya devam etmeli. Yaptığım bütün eserleri değerlendirmek ve satışından elde edilen gelirin bir kısmı ile de ihtiyacı olanlara tekerlekli sandalye almak istiyorum.’’ dedi.

 

Beyin pili tedavisi ile hastalar sosyal hayatlarını geri kazanıyor

Operasyonu başarı ile gerçekleştiren Medipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları (PARMER), Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh: ‘’Parkinson hastalığı beyinde “dopamin” denilen maddenin azalması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Ellerde ‘para sayar’ tarzda titreme, hareketlerde yavaşlama, kolların vücut salınımına iştirak etmemesi ve vücuda yapışık olarak yürünmesi, bakışlarda donuklaşma ve yüz mimiklerinde azalma ile birlikte ‘maske yüz’ diye ifade edilebilen yüz hali, küçük adımlarla ve öne eğilerek yürüme Parkinson’un belirtileridir ve ilk seçenek öncelikle ilaç tedavisidir. İlacın yetersiz kaldığı ya da şiddetli ilaç yan etkilerinin yaşandığı durumlarda cerrahi yöntem olan beyin pili tedavisi gündeme geliyor. Hasta uyanık iken, konuşarak ve karşılıklı sohbet halinde gerçekleştirdiğimiz beyin pili tedavisini, ‘Hastalığın saatini geri almak’ diye tanımlayabiliriz. Tedaviye uygun hastalarda beyin pili oldukça başarılı sonuçlar veriyor. 

Derviş Bey, uzun yıllar Parkinson hastalığı ile mücadele eden ve günlük ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken bir hastamızdı. İlaç tedavisinden yeterli yanıt alamadığımız hastamıza gerekli değerlendirmeler sonucu beyin pili tedavi uyguladık. Bu tedaviden sonra Derviş Bey’in şikayetleri önemli derecede azaldı. Çok sevdiği hobisini gerçekleştirmeye devam edebiliyor olması da bizi oldukça mutlu ediyor.’’ şeklinde konuştu.

 

Başa dön tuşu