GENEL

ÖDÜL GİBİ CEZA

Uğur Kurt 22 Mayıs 2014'te başına isabet eden mermi ile ağır yaralanmış, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. 
 
Mahkemece kabul edilen iddianamede savcı tarafından "Olası kastla adam öldürme" suçundan 20 yıldan 25 yıla hapis cezası talep edilen davada İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi sanık polis S.K'yi "taksirle ölüme neden olma" suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı, ceza 12 bin 100 TL adli para cezasına çevrildi. 
 
İnsan hayatı ve yaşam hakkı en temel hak ve özgürlük olduğu gibi, kutsal değerdir ve çağdaş devletin varlık sebebidir. 
 
Göstericilere müdahale etme gerekçesi bir insan hayatının sona erdirmenin dayanağı veya hafifletici sebebi olamaz. Bir ibadethanenin bahçesinde yakınının cenaze törenine katılan Uğur Kurt’un hayatına kasteden kamu görevlisine verilen cezanın hukukta ve vicdanlarda yeri bulunmamaktadır. Hukuk devletinde, kamu görevlileri ve kolluk güçleri silahlarını pervasızca kullanmamalıdır, kullanamamalıdır.
 
Kanunun kendilerine verdiği yetkiyi kötüye kullanan, insan hayatını hiçe sayarak silah kullanan kamu görevlileri yargı önünde gerçekten hesap vermelidir ve hiçbir şekilde korunmamalıdır. 
 
Toplumsal barışı ve uzlaşıyı devletin bir anlamda varlık nedeni olan insan hayatını, hak ve özgürlükleri koruyarak yaşama geçirebiliriz. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen cezanın yüksek mahkeme tarafından bozulacağına, sanığa eylemine uyan, hak ettiği gerçek hapis cezasının verileceğine inanıyoruz.
 
Kamuoyuna saygılarımızla sunarız. 
     Adana Barosu Başkanlığı

Başa dön tuşu