GENEL

KENT KONSEYİNDEN “ KENT MEYDANI” ÖNERİSİ

Gerçekleşen toplantıda bir çok önemli konu masaya yatırıldı. Bu konulardan en dikkat çeken ve oy birliği ile kabul edilen karar ise Adana’mıza yakışan bir Kent Meydanı önerisi.

 

D-400 Bulvarı ile Atatürk caddesinin kesişim noktasında ki Türk Hava Kurumu binasının kaldırılarak yerine modern şehircilik örneği olan bir Meydan haline dönüştürülmesi oldu. Adana Kent Konseyinden konu ile ilgili yapılan açıklamada:

 

Tarihten günümüze kentsel yaşamın en yaygın kullanım alanı kentsel açık mekanlardır. Kent meydanları, kentsel açık mekanların en etkin kullanılan öğesidir. Kent meydanı, kentli tarafından özel günlerde sosyal, kültürel, siyasal ve ticari amaçlar için kullanılan, kısaca kentsel yaşamın geçtiği önemli bir kamusal mekandır.

 

Bu mekanlar antik dönemden Cumhuriyetin ilk dönemlerine kadar kentin temel öğesi olarak kent kültürünün önemli bir parçası olmuştur. Son yıllarda birçok kentimizde belediyecilik anlayışının; sadece ulaşım ve altyapıya yönelik bir mühendislik anlayışı olmadığı benimsenerek kentlere kimlik – kişilik kazandıracak ve kentsel yaşam kalitesini yükseltecek projeler üretilmeye başlanmıştır.

 

Adana’da da tarihi, kültürü ve sosyal yaşantısına atıflar yapan, uygulanabilir, çağdaş ve geleceği anlatan nitelikleri içeren bir meydan projesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağ lamda, toplumun farklı kesimlerinin yan yana gelebileceği özgün ve nitelikli mekanlar üreterek, Adana halkının sosyal ve kültürel aktivitelerini zenginleştirmek, kentin mekansal ve görsel kalitesini arttırmak, giderek de Adana’da bir çekim merkezinin yaratılması amacı ile D-400 Bulvarı ile Atatürk Caddesi’nin kesişim noktasında Türk Hava Kurumu Binasının kaldırılarak, yeterli açık alan sağlanıp, her yerden ulaşılabilen bir çekim odağı niteliğinde,meydan önerilmelidir.

 

Bu odak, güçlü fonksiyonlarla desteklenerek yaşayan bir kent meydanı olmalıdır. Genel yerleşim kurgusu, aktif bir sosyal alan kullanımını öngörmeli,kentin nefes alma bölgesi olmalı, törenler, kutlamalar ve pek çok açık alan kullanımı için platform oluşturmalıdır.

 

Bu amaç ve ilkelerden hareketle, Büyükşehir Belediyesi,ilk etapta Türk Hava Kurumu Binasını kaldırıp, meydan için gerekli açık alanı yaratarak, ikinci etapta ise gerekli görüşme ve yazışmalar doğrultusunda, taşımalı eğitim kapsamında düğüm noktası ve meydan içerisinde kalan Meryem Abdurrahim Gizer İlköğretim Okulunu uygun bir yere taşıyarak meydanın bütünleştirilmesi sağlanabilir denildi.

 

Bu konuda Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisine görüşülmek üzere tavsiye raporu sunuldugu belirtildi.

Başa dön tuşu