GENEL

Haramdan Kaçmak, Helale Yönelmekten Önce Gelir

AK Parti MKYK Üyesi milletvekili Demet Sarı yaptığı konuşmada;

 

Dünya’da 2 Milyar Müslüman bulunmaktadır. Bugün bizleri bir araya getiren bu konferansın 2 Milyara ulaşan Müslüman nüfusun, tükettiği ürünler hakkında daha bilgili ve bilinçli bir bakış açısına sahip olmamıza vesile olacağına inanıyorum.

 

Halkımızın bu konudaki bilincinin arttırılması için her zaman olduğu gibi Sivil Toplum Kuruluşlarımıza ve onların çalışmalarını da daha geniş kitlelere ulaştıran basın ve medya kuruluşlarımıza büyük görev düşmektedir. Başta Türkiye Gençlik Vakfı Adana Şubemize, Hayrat Vakfına ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze emekleri için çok teşekkür ederim.

 

Sizlerinde bildiği gibi İnsanlığın ilk imtihan edildiği nokta helal gıda noktasıydı.Bakara 35.Ayet’de Rabbimiz şöyle buyurmuş .

 

Ey Adem! Sen ve eşin, cennete yerleşin.Oradaki yiyeceklerden dilediğiniz yerden bol bol yiyin. Ve bu ağaca yaklaşmayın yoksa zalimlerden olursunuz.Demek ki helal lokma bu kadar önemli. Haram olan tek bir lokma, cenneti kaybettirmiş.

 

Biz Allah’a ve âhiret gününe inananlar olarak, helâl-haram konusunda çok hassasız. Allah’ın koyduğu hükümlere râzı olmayı, çizdiği sınırları aşmamayı, her hususta Allah’ın rızasına uygun davranmakla mükellef olduğumuzu biliyoruz.İnananlar olarak, yediklerimiz ve içtiklerimizin helâl olmasına dikkat etmek de bu hassâsiyetin bir parçasıdır.

 

Burada Mevlana’nın bu konuda söylediği bir sözü hatırlatmak istiyorum. “Bu seher benden ilham kesildi. Anladım ki vücuduma şüpheli birkaç lokma girdi. Bilgi de hikmet de helâl lokmadan doğar. Aşk da, merhamet de helâl lokmadan doğar. Eğer bir lokmadan gaflet meydana gelirse bil ki o lokma şüpheli veya haramdır.”demiştir Mevlana.

 

Güvenli gıda tüketiminde önceliğimiz, hammaddeden son ürüne kadar sağlığımızın korunması olmalıdır. Ülkemizde Helal Gıda Belgesini, Türk Standartları Enstitümüz Temmuz 2011 tarihinden beri vermektedir.

 

Dolayısıyla bu konuda kontrolleri yapan bir kuruluşumuz var. Bizlerde  tükettiğimiz ürünlerde bu sertifikaya dikkat etmeliyiz.

 

Dünyada sınırların kalkması bizlerin bu konuya duyarlılığını da arttırmaktadır.Helal Gıda sektörü gerçekten dünyada hızla yükselen çok büyük bir pazar.Dünyanın birçok yerinde helal gıda fuarları düzenleniyor.

 

Batı helal ekonominin büyüklüğünün farkında ve bu pazarda söz sahibi olmaya çalışıyorlar. Oysa bu piyasaya öncelikle Müslüman Firmaların, bizlerin sahip çıkması gerekmektedir.Ülkemizin Helal Ürünler Pazarında etkin ve öncü olması için çalışmalıyız.

 

TÜGVA Adana şube temsilcisi Abdullah Ahmet Sezen yaptığı konuşmada;

 

Yazar-Düşünür Alev Alaklı’nın geçmiş dönemlerde yaptığı konuşmadan örnekler vererek;

 

Şimdi artık, helâl olsun olmasın, “haklı olma” durumlarını yasalarca tevsik edilen taraflara insaf telkin edilemez. Kamu yararına, insanlık adına geri durmaları, kazanımlarından feragat etmeleri istenemez.

 

Oysa, aslolan, hakkın helal edilmesi olmalıydı. Helalleşmek olmalıydı.

 

Helalleşmek, mahkemede dava kazanmaktan daha üstün olmalıydı.

 

Çünkü, her yasal hak, helâl değildir.

 

Suruç ile Kobani'nin arasında çizgi çekmek, Birinci Dünya Savaşı galiplerinin kılıç hakkı olabilir ama helâl değildir.

 

Keza, iflas eden kardeşinizin haraç mezat satışa çıkarılan evini satın almanız yasal hakkınız olabilir ama…  ama helâl değildir.

 

Oysa, tarihin bu noktasında yasal haklardan feragat, kişisel çıkarlardan fedakârlık, kamu yararına gönüllü özveri, zekâ geriliği değilse beceriksizlik sayılır.

 

İmar ruhsatı olan bir müteahhid, şehrin ufkuna tecavüz ederken yasal olarak suçsuzdur.

 

Yeni ve çok daha ucuz bir enerji türünün pazara girmesini önlemek üzere üretim haklarını satın alıp sümen altı eden bir petrol şirketi de yasal olarak suçsuzdur.

 

Raf ömrünü uzatmak için ekmeğin hamuruna kanserojen madde katan gıda üreticisi, formülü ambalajın üstünde yazdığı sürece suçsuzdur.

 

Bir kalem darbesiyle atar ergenleri sokağa döken yazar, alevler afakı sardığında suç mahallinde değilse, olayları evinden izliyorsa, suçsuz sayılacaktır.

 

Adana İl Müftüsü Hasan Çınar yaptığı konuşmada helal kazancın ve helal lokmanın önemini vurguladı;

 

"Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da tebrie etmiş olur.

 

Kim de şüpheli şeylere düşerse harama düşmüş olur, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi ki, her an koruluğa düşebilecek durumdadır. Haberiniz olsun, her melikin bir koruluğu vardır, Allah'ın koruluğu da haramlarıdır.

 

Haberiniz olsun, cesette bir et parçası var ki, eğer o sağlıklı olursa cesedin tamamı sağlıklı olur, eğer o bozulursa, cesedin tamamı bozulur. Haberiniz olsun bu et parçası kalptir."

 

Araştırmacı İlahiyatçı Mustafa Tokgöz yaptığı konuşmada helal tüketimin maneviyata etkisini  vurgulayarak;

 

"Helâl dairesi geniştir, keyfe kâfi gelir. Harama girmeye hiç lüzum yoktur."

 

Haramdan kaçmak helale yönelmekten önce gelir.

 

Helal ve haramlardan imtihan edildiğmizin farkındamıyız dedi.

 

Kimyager Timuçin Günesen’de Helal tüketimin önemini anlattı.

Başa dön tuşu