GENEL

Gürer: “Millet yardıma muhtaç”

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in, vatandaşlara yapılan sosyal yardımlarla ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığına yönelttiği soru önergesini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya yanıtladı. 

 

CHP Milletvekili Gürer, önergesinde ülkemizde yardım alarak yaşamak zorunda kalan önemli bir kesimin bulunduğuna dikkat çekerek, kamu kurumlarından ve belediyelerden sosyal konut yardımı, gıda yardımı ve kömür yardımı alan kişi ve hane sayılarını sordu. Gürer, önergesinde ayrıca kamu kurumları, belediyeler, dernekler, vakıflar ve özel şirketler tarafından dağıtımı sağlanan tüm yardımların bir merkez denetiminde yürütülmesine yönelik bir çalışmanın olup olmadığının yanıtlanmasını istedi. 

 

33 BİN 529 AİLEYE SOSYAL KONUT

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, bakanlıklarının TOKİ ile işbirliği içinde muhtaç vatandaşlara yönelik Sosyal Konut Projesi yürüttüklerini belirterek, “Proje ile fakir ve muhtaç vatandaşlarımızın en temel ve zaruri ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacının karşılanması ve onlara insanca yaşam standartları çerçevesinde "barınma" imkânı sunulması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede 2016 Kasım dönemi itibarıyla 33.529 konuta ilişkin iş ve işlemler devam etmekte olup bunlardan 29.271 adedi hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edilmiştir” dedi. 

 

619 BİN HANEYE GIDA YARDIMI 

 

Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, CHP Milletvekili Gürer’in gıda yardımlarıyla ilgili sorusunu da “SYDT Fon Kurulunca ihtiyaç sahibi ailelerin gıda, giyim ve benzeri ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla her yıl alınan SYDT Fon Kurulu Kararı ile Ramazan ayı ve Kurban Bayramı öncesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarına (merkez nüfusu olmayan büyükşehir vakıfları hariç olmak üzere) birer periyodik pay tutarında kaynak aktarılmaktadır. Bu çerçevede aktarılan kaynaktan 2016 Eylül dönemi itibarıyla yaklaşık 619.487 hane faydalanmıştır” şeklinde yanıtladı. 

 

2 MİLYONDAN FAZLA HANEYE KÖMÜR YARDIM

 

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer kömür yardımına yönelik sorusu yanıtlayan Bakan 2003 yılından itibaren, Türkiye Kömür İşletmelerinden sağlanan kömürlerin, SYD Vakıflarınca belirlenen ihtiyaç sahibi ailelere en az 500 Kg. olmak üzere ve standartlara uygun torbalanarak evlere teslim edilmek suretiyle bedelsiz olarak ulaştırıldığını açıkladı. Bakan Kaya, “Kömürün illere kadar ulaştırılması Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır. Kömürün ihtiyaç sahibi ailelere dağıtımı ise Valiliklerin sorumluluğunda SYD Vakıflar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu çerçevede 2015 yılında 2.139.667 haneye kömür yardımı gerçekleştirilmiştir” diye konuştu. 

 

2011 yılında yapılan mevzuat düzenlemeleri ile kamu sosyal yardımlarının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altında toplanarak kurumsal birlikteliğin sağlanmasına yönelik önemli bir adım atıldığına işaret eden Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Sosyal yardım faaliyetlerini bütüncül bir bakış açısıyla yürüten Bakanlığımız sosyal yardım alanında çalışan diğer kurum ve kuruluşlar ile yakın bir işbirliği içerisinde çalışmaktadır. Bu çerçevede yapılan veri paylaşım protokolleri ve geliştirilen Bütünleşik Sosyal Yardım Sistemi ile kamu kaynağı ile yapılan tüm sosyal yardımların tek bir veri tabanında toplanmıştır. Bakanlığımızın teşkilatlanması ve görevlerini belirleyen 633 sayılı Kanun Hükmünde kararnamede yapılan değişiklikle söz konusu veri tabanında yer alan sosyal yardım bilgilerinin yerel yönetimler ve Türk Kızılay’ı ile paylaşımı için yasal alt yapı oluşturulmuştur. Söz konusu kurumlar ile veri paylaşımının teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından başlaması beklenmektedir.”

 

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer açıklanan yardım rakamları yanında kurum ve özel kişilerin yardımı ile toplumun önemli bir kesiminin büyük sıkıntı içinde yaşadığını, işsizlik ve işten çıkarmaların yanında esnafın kıt kanaat geçindiğini, üreticinin ürettiğini değerine satamadığını ifade ederek “Halk ciddi anlamda  ekonomik sorun yaşamaktadır ayrıca yoksullara sağlanan yardımlar seçimlerde oy için bir tehdit olarak değerlendirilmektedir.  AKP’ye oy vermeyenlerin yardımı kesileceği yönünde tehdit içerikli mesajlar verilerek, AKP yardıma muhtaç kesimden de bu yolla oy alır hale gelmiştir” dedi.

Başa dön tuşu