SAĞLIK

Bel Fıtığında Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Bel fıtığında ameliyatsız tedavi yöntemleri, fizik tedavi kapsamına giren tüm uygulamalar ve bunun yanında proloterapi, PRP gibi seçeneklerdir. Özellikle yaş ilerlemesi ardından gündeme gelen bel fıtığı rahatsızlığının operasyonsuz şekilde tedavi edilebileceği koşullar da bulunmaktadır. Bu içeriğimizde bel fıtığı için ameliyatsız tedavi çeşitlerinin neler oldukları, bel fıtığının, belirtilerinin neler oldukları, bel fıtığına neyin iyi geleceği hakkında bilgi sunmaya çalışacağız.

Bel Fıtığı Nedir?

Bel fıtığı, omurgadaki disk denilen yapıların olmaları gereken yerden dışarı taşmaları neticesinde ortaya çıkan sağlıksal problemdir. Omurgada yer alan küçük omur kemiklerinin ön bölümündeki gövdeler arasında disk adı verilen yapılar bulunur. Disklerin içi ise çevresinde bağ dokusu liflerinin yer aldığı jelimsi bir yapıyla doludur. Diskler zaman içerisinde ve omurga harekete tabi oldukça farklı kuvvetlere maruz kalmaktadır. Tekrarlayan hareket, sıkışmalar ve gerilmeler disklerin kenarlarındaki lifleri düzensizleştirir. Eğer aniden travmatik bir güç bu alana yansıdıysa, disk hasarı da gündeme gelebilir. Diskler olması gereken yerden dışarıya doğru konumlanırsa bel fıtığı oluşur.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı semptomları denildiğinde akla ilk olarak ayak ve bacaklarda başlayan zonklayıcı şekilde ağrı gelmelidir. Diğer semptomlar ise aşağıdaki şekilde sıralanır:

• Belde yanma,
• Ayak ve bacaklarda uyuşma,
• Ayak ve bacak kaslarında güçsüzlük,
• Bel ve ayaklarda hissin azalması,

Bu gibi semptomların oluşması halinde bel fıtığı şüphesi ile uzman hekime danışılmasında fayda bulunur.

Bel Fıtığının Nedenleri Neler?

Bel fıtığı oluşma nedenlerinin başında yanlış bir oturuş pozisyonunda aralıksız olarak bilgisayar veya tablet kullanmak bulunur. Bel fıtığının oluşmasına yol açan diğer durumlar şu yöndedir:

• Hareketsiz bir yaşam ve spor hiç yapmamak,
• Ergonomik, sağlıklı iş ortamında çalışmamak,
• Yanlış duruşta vakit geçirmek,
• Yaşlanmaya bağlı kireçlenme ile diskte su oranının azalması,
• Yine yaşa bağlı olarak omurga disklerinin esnekliğinin zayıflaması,
• Şeker hastalığı, sigara kullanımı,
Bu gibi durumlar omurga disklerinin beslenmesini bozup, yıpranmalara zemin hazırlayabilir. Bel fıtığında ameliyatsız tedavi bu gibi farklı sebeplere bağlı olarak oluşan bel fıtığı problemlerinin çözümü için kullanılabilmektedir.

Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Çeşitleri

Bel fıtığında ameliyatsız tedavi yöntemleri ve bunların çeşitleri denildiğinde akla ilk olarak fizik tedavi gelir. Ameliyatsız şekilde bel fıtığı tedavisinin yapılmasını sağlayan yöntemler hakkında detaylar şöyledir:

• Fizik Tedavi Yöntemleri: Bel fıtıklarının büyük bir bölümü ameliyatsız şekilde fizik tedavi kapsamında ortadan kaldırılmaktadır. Fizik tedavi kapsamında ise kas gevşetici-ağrı kesici ilaç kullanımı yanında vakum interferans, lazer, manyetik alan, sıcak-soğuk uygulamaları tercih edilir.

• Kuru İğne Tedavisi: Bu teknikte kuru iğne ile kasların sertliğini ortadan kaldırmak ve onlara normal konumlarını geri kazandırmak hedeflenir. İMS olarak bilinen tedavide içerisinde ilaç olmayan özel steril iğneler kasların içerisinde sağa sola hareket ettirilir. Akupunktur benzeri olarak açıklanabilecek uygulamada yüksek acı hissedilmez.

• Proloterapi: Dokuları ve kasları onarma görevi gören sıvıların eklem veya bağlara enjekte edilmesi yöntemidir.

• PRP: Bu yöntemde hastanın kendi kanından alındıktan sonra, kanın özel işlemle plazmasına ayrılması gerekir. Plazma olarak ayırma işlemi ardından hastanın vücuduna geri enjekte gerçekleştirilir. Vücudun doğal iyileşme sürecini aktive den bu yöntem bel fıtığı tedavisi için de kullanılır.
Son olarak omurgadan iğne tedavisi bel fıtığı için tercih edilen ameliyatsız tedavi şekilleri arasındadır. İlaç karışımı spinal enjeksiyon ile omurlar arasına uygulanmakta ve fıtığın küçültülmesi hedeflenmektedir.

Bel Fıtığına Ne İyi Gelir?

Bel fıtığında ameliyatsız tedavi çeşitlerinden olan fizik tedaviye ek olarak bel fıtığına iyi gelen uygulama aslında yeterli düzeyde dinlenmektir. Fizik tedavi alan bir hasta ise sağlığına kavuştuğu dönemde mutlaka kas ve omurgasını güçlendirmek amacıyla egzersize başlamalıdır. Omurgayı güçlendiren ve bel fıtığına yakalanma riskini düşüren aktiviteler ise pilates ve yüzme olarak işaret edilir.

Başa dön tuşu