GENEL

Erdoğan: 10 Mart’ta seçim için resmi çağrı yapacağım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , 22 Ocak’ta 10 Mart’ta resmi seçim çağrısı yapacağını açıklamış ve ülkede bir sonraki milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihi olarak bir kez daha 14 Mayıs’ın altını çizmişti.

Erdoğan, Bursa’da düzenlediği gençlik konferansında, “14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde ilk kez oy kullanacak olan siz değerli gençlerimizle yolumuzu paylaşmak nasip olduğu için Allah’a hamd ediyorum.”

Cumhurbaşkanı, resmi çağrıyı 10 Mart’ta yapacağını ve ardından Türkiye Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimlere hazırlanacağını söyledi.

Bu bir erken seçim değil, bir ön seçimdir” dedi.

Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli ile istişare ederek seçim takviminde ‘güncelleme’ kararı aldıklarını vurguladı.

“’Kaybedecek zaman yok’ dedik. Bu nedenle Karadeniz bölgesinde yaz tatili, çay, fındık vb. konularda herkesin durumu, KPSS [sınavları] vs gibi değerlendirmeler yaptık. Özellikle öğrencilerimizin durumu bizim için çok önemli. dedi.

“Biz bu adımı attık ve buna göre karar aldık ama resmi olarak burada başkanın yetkisi var. Bildiğiniz gibi 10 Mart’ta cumhurbaşkanı olarak bu yetkiyi kullanacağım ve ondan sonra da 60 gün var.

Yüksek Seçim Kurulu’nun söylediği tarihi değerlendirerek, “İnşallah 10 Mart’ta kararımızı açıklayacağız.”

Geçen hafta Erdoğan, Türkiye’nin 14 Mayıs’ta, öngörülen tarihten 35 gün önce, eş zamanlı olarak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine gideceğinin sinyalini verdi.

14 Mayıs 1950 seçimlerinde merhum Adnan Menderes’in Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) karşı ülkenin ilk serbest seçimlerini kazandığı seçimlerin dev bir sembolizminde Erdoğan, “Rahmetli Menderes 14 Mayıs 1950’de ‘Yeter artık millet çekecek’ dedi. 18 Ocak’ta partisinin meclis grubuna hitaben yaptığı konuşmada, ‘sözlerini söyle’ ve sandıktan galip çıktı.

Erdoğan, AKP ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın ortak adayı olarak ilan edildi ve önümüzdeki seçimlerde bir 5 yıl daha görevde kalmayı hedefliyor. AKP ve MHP’nin oyları 18 Haziran olan seçim tarihini 14 Mayıs olarak değiştirmeye yetmeyince, Erdoğan Mart’ın ilk 10 gününde meclisi feshetmek için gücünü kullanmak zorunda kalacak.

14 Mayıs’ta hiçbir cumhurbaşkanı adayı yüzde 50 artı bir oy alamazsa, ilk iki aday 28 Mayıs’ta ikinci tura kalacak. İkinci turda en çok oy alan cumhurbaşkanı seçilecek.

Muhalefetteki 6 partili ittifak, ortak bir cumhurbaşkanı adayıyla Erdoğan’a karşı durmayı şimdiden kabul etti. İttifak, ortak hükümet programını 30 Ocak’ta açıkladıktan sonra Şubat ayında adayını açıklayacak.

Başa dön tuşu